A KETTŐS KERESZT

eredetéről és jelentéséről erősen megoszlanak a vélemények, nemegyszer heves, időnként sajnos nemtelen vitákat is kiváltva.

Az biztos, hogy a kettős kereszt már az ókori egyiptomi kultúrában is ismert és fontos jelképként található meg. Bizáncban a 6. században bukkan fel, majd igen gyorsan széles körben használt egyházi és politikai szimbólummá válik. Magyarországon már Szent István korában is megjelenik a kettős kereszt, de általános egyházi és világi elterjedéséről inkább csak a 13. századtól vannak forrásaink. Ebben az időben jelenik meg és válik folyamatossá az apostoli királyság szimbólumaként való használata, címerekben, zászlókon, egyházi ereklyéken illetve pénzérméken..

Azóta - kisebb megszakításoktól eltekintve - a magyar állami címer egyik alapvető heraldikai eleme, ami igen gyakran jelenik meg családi vagy települési címerekben is.

Zalaegerszeg város vezetése ebben az évben hozott határozatot arról, hogy városunk keleti kapujában, a 76-os út bevezető szakaszánál, a csácsbozsoki körforgalomban kettős keresztet állít.

A képeken látható kereszt kerül felállításra, majd az augusztus huszadikai állami ünnep alkalmából felszentelésre. 

Ez a kereszt fogadja majd a városunkba keleti irányból érkezőket, szimbolizálva azt az eltökéltséget, amivel városunk ragaszkodni kíván a magyar kultúra és magyar államiság évezredes gyökereihez.

 


 

A 2016. 10. 02-án megtartott népszavazás helyi eredményei